De positie van Arameeërs een eeuw na de genocide

Op zaterdagavond 10 september organiseert de Aramese Federatie samen Platform Aram een bijeenkomst over de positie van Arameeërs in Turkije een eeuw na de genocide. Voorzitter van de World Council of Arameans Johny Messo en onderzoeksjournalist Sinan Can gaan hierover in debat.

In 1915 werd in het Ottomaanse rijk genocide gepleegd op Arameeërs, Armeniërs en andere christelijke minderheden. Deze misdaad vormt een historisch dieptepunt in de lange geschiedenis van de Arameeërs. Tijdens deze genocide werd meer dan 70% van de Arameeërs die in Zuidoost-Turkije woonden vermoord.

De Turks-Nederlandse onderzoeksjournalist Sinan Can, maker van de documentaireserie Bloedbroeders, heeft zelf onderzoek gedaan naar de genocide. Hij gaat in debat met de voorzitter van de World Council of Arameans over de gevolgen van de genocide, de weg naar verzoening en de positie van Arameeërs in Turkije een eeuw na de genocide. De heer Messo speelde een hoofdrol in de EO documentaire ‘Sayfo: de vergeten genocide’. In deze documentaire verdiepten filmmakers Hans Busstra en Joris Postema zich in de genocide en de recente geschiedenis van het Aramese volk. De inleiding wordt gehouden door Johnny Shabo, vicevoorzitter van de Aramese Federatie. Het programma bevat ook gebed en voordrachten ter ere van de slachtoffers van deze vergeten genocide.

Het programma start om 19.00 uur in het gebouw van de Aramese vereniging Platform Aram in Enschede aan de Vlierstraat 93. De bijeenkomst is openbaar en de entree is vrij. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Aramese Federatie.14249797_1250936271623374_1675416008474648279_o

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s