Aramese organisaties vragen Tweede Kamer hulp voor kwetsbare minderheden in Syrië en Irak

PERSBERICHT

Hengelo / Den Haag, 8 februari 2017 – Aanstaande dinsdag 21 februari 2017 zullen de World Council of Arameans en de Aramese Federatie in Nederland een petitie aanbieden aan de Vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer. In de petitie wordt om “Bijzondere aandacht voor kwetsbare minderheden in Syrië en Irak” gevraagd. Concreet wordt in deze petitie, die aan de leden van de commissie voor Buitenlandse Zaken zal worden aangeboden, gevraagd om:

  1. Vanuit het mensenrechtenfonds te investeren in projecten die bijdragen aan het professionaliseren van media en ngo’s om de mensenrechtensituatie van Arameeërs en andere kwetsbare minderheden in de Syrië en Irak beter te monitoren.
  2. Ervoor te waken dat bij gesprekken en onderhandelingen over vrede en wederopbouw in Syrië en Irak alle verschillende etnische en religieuze groepen waaronder de Arameeërs vertegenwoordigd worden.
  3. De minister van Buitenlandse Zaken te verzoeken zich diplomatiek in te spannen teneinde duidelijkheid te verschaffen over het lot van de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Gregorius Johannes Ibrahim en de Grieks-orthodoxe aartsbisschop Paulus al-Yazigi die op 22 april 2013 in de buurt van Aleppo (Syrië) werden ontvoerd.
  4. Een structureel hulp- en ontwikkelingsprogramma voor kwetsbare minderheden, waaronder Arameeërs, in Syrië en Irak op te zetten.

Zoals in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog de Holocaust plaatsvond, voltrekt zich in de schaduw van de burgeroorlog in Irak en Syrië een nieuwe genocide op Arameeërs en andere kwetsbare minderheden. Er zijn gruwelijke slachtpartijen gepleegd tegen Arameeërs zoals in de Syrische stad Sadad1 die in de Bijbel wordt genoemd (Numeri 34:8). Eeuwenoude steden zoals Maaloula en Palmyra staan werden vernield door militante groepen. In Mosoel werden huizen van Arameeërs vanwege hun christelijke achtergrond gemarkeerd met de Arabische letter N wat staat voor Nasrani of christen. Hun bezittingen werden vervolgens geconfisqueerd. Vrouwen werden door Islamitische Staat verkocht als seksslavinnen. De genocide die Islamitische Staat pleegt op onder andere Aramese christenen en jezidi’s werd in 2016 erkend door de Raad van Europa2, het Europees Parlement3 en de Amerikaanse Senaat4.

De aanbieding van de petitie vindt om 13:45 uur plaats in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johnny Shabo, vicevoorzitter van de Aramese Federatie aramesefederatie@outlook.com

Advertenties