Opening Tentoonstelling De Verborgen Parel – Het Aramese erfgoed

Op zaterdagmiddag 25 november 2017, vindt om 14:30 in de Openbare Bibliotheek Enschede de opening plaats van de tentoonstelling ‘De Verborgen Parel – Het Aramese erfgoed’. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door de Aramese Federatie in samenwerking met de lokale Enschedese vereniging Platform Aram. Dr. van Ginkel, onderzoeker van de Aramese Taal en Cultuur, Johny Messo, de voorzitter van de World Council of Arameans en Anne Turan, de secretaris van de Aramese Federatie, verzorgen interessante inleidingen. Anne Turan zal de opening inleiden, dr. van Ginkel zal een presentatie geven over de Aramese taal en Johny Messo zal zijn nieuwe boek over de Aramese identiteit presenteren. Aan het einde van openingsceremonie zal een Aramese Nederlander uit Enschede, vanwege zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de Aramese cultuur, de Aram erepenning ontvangen uit handen van de voorzitter van de Aramese Federatie Johnny Shabo. De Aram erepenning refereert aan het oorspronkelijke woongebied van Arameeërs. Het is tevens de oude benaming van Syrië*.

De tentoonstelling bevat foto’s, schilderijen en teksten over de 3.000 jaar oude geschiedenis van de Arameeërs en over de Syrisch-orthodoxe Kerk als erfgename van het oude Aramese erfgoed. De Arameeërs zijn een heel oud volk. Zij spreken het Aramees, de taal van Jezus en één van de weinige talen in de wereld die al ruim 3.000 jaar wordt gesproken én geschreven. Het Aramees was voor een periode van ongeveer 1500 jaar de lingua franca van het Midden-Oosten. Daarnaast was het de taal van de grootste dichters en geleerden van de middeleeuwen. Voorbeelden hiervan zijn Jacob van Sarug en Michael de Grote, die de grootste middeleeuws kroniek op zijn naam heeft staan. De tentoonstelling is gebaseerd op The Hidden Pearl, een driedelig naslagwerk over de Syrisch-orthodoxe Kerk en haar Aramese Erfgoed. De tentoonstelling is vanaf 25 november tot en met 14 december te zien in het gebouw van de Openbare Bibliotheek te Enschede.

De openingsceremonie start om 14.30 uur in het gebouw van de Openbare Bibliotheek Enschede aan de Pijpenstraat 15. De bijeenkomst is openbaar en de entree is vrij. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Aramese Federatie, aramesefederatie@outlook.com

*De termen Syrië en Aram werden in het verleden als synoniemen gebruikt. In de NBG Bijbelvertaling spreekt men van Aram, in de Statenvertaling van Syrië.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s