Turkije verwoest een Aramese archeologische site in Syrië

28 januari 2018 – De Aramese Federatie in Nederland veroordeelt de verwoesting van de Aramese archeologische site Ain Dara in noord Syrië. De voorzitter van de Aramese Federatie Johnny Shabo spreekt van een oorlogsmisdaad en een groot verlies voor de Arameeërs en voor de gehele Syrische bevolking.

Verschillende bronnen, waaronder het Syrische Instituut voor archeologie bevestigen dat Turkse troepen delen van de archeologische locatie Ain Dara hebben verwoest 1. Ain Dara werd ruim 3.000 jaar geleden gebouwd door de Arameeërs. Het maakte onderdeel uit het Aramese koninkrijk Beth Agusi 2 die onder andere Arpad en Aleppo omvatte. Ain Dara is van een groot historisch belang. De Aramese Federatie roept alle betrokken partijen op hun verplichting om zich te houden aan de internationale conventies ter bescherming van het culturele erfgoed. Daarnaast roept de Aramese Federatie de internationale gemeenschap op om snel in actie te komen om dit culturele erfgoed te beschermen.

Arameeërs zijn de inheemse inwoners van Syrië. Ze leven al minstens 3.000 jaar in Syrië. Al in de oudheid stichtten Arameeërs diverse stadstaten zoals Aram Damascus, Hama, Beth Agusi en Guzana/Tell Halaf (Brock & Taylor, 2001). Vanaf het begin van de vijfde eeuw namen de Arameeërs de Griekse term Syriërs over als zelfaanduiding. De termen Syriërs en Arameeërs werden als synoniemen gebruikt 3. Verwarring begon te ontstaan na de oprichting van de moderne Arabische staat Syrië (1946). Tot ongeveer 70 jaar geleden was de term Syriërs louter bestemd voor de inheemse Aramese bevolking van Syrië en Zuid-Turkije. Nederland telt anno 2017 ongeveer 30.000 Arameeërs. De Aramese Federatie werd in 1989 opgericht door de Aramese verenigingen Platform Aram Enschede, SAVO Oldenzaal, Baradaeus Hengelo en Abgar Rijssen om de Aramese gemeenschap in Nederland te vertegenwoordigen.

Download het persbericht als PDF-bestand via deze link: 2018-01-28 Ain Dara

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s