Filmvertoning & lezing over de genocide op Arameeërs

Hengelo, 28 februari 2018 – Op zaterdagavond 24 maart organiseert de Aramese Federatie samen met de lokale vereniging Baradaeus Hengelo een speciale bijeenkomst over de genocide op Arameeërs. De bijeenkomst begint met een korte lezing over de genocide door de voorzitter van de Aramese Federatie Johnny Shabo. Daarna volgt een toespraak van de voorzitter van de World Council of Arameans Johny Messo. Aansluitend wordt de EO-documentaire De Vergeten genocide* vertoond. In deze documentaire verdiepten filmmakers Hans Busstra en Joris Postema zich in de genocide op Arameeërs en de recente geschiedenis van het Aramese volk. Ze spraken met diverse Arameeërs die hun herinneringen aan de verschrikkelijke moordpartij delen om zo de geschiedenis van het eeuwenoude volk levend te houden. Het resultaat is een ontroerend en zorgwekkend portret van een belangrijk volk dat dreigt te verdwijnen.

In 1915 werd in het Ottomaanse rijk genocide gepleegd op Arameeërs, Armeniërs en andere christelijke minderheden. Deze misdaad vormt een historisch dieptepunt in de lange geschiedenis van de Arameeërs. Tijdens deze genocide werd meer dan 70% van de Arameeërs die in Zuidoost-Turkije woonden vermoord. Op 22 Februari jl. heeft de Tweede Kamer door middel van De Tweede Kamer heeft op 22 februari jl. door de motie Voordewind 34 775 V- nummer 56 de Arameeërs naast andere christelijke minderheden erkend als slachtoffers van de genocide die bekend staat als de Armeense genocide.

Het programma start om 19.30 uur in de zaal van de Syrisch-orthodoxe Mariakerk in Hengelo aan de Sportlaan Driene 6. De bijeenkomst is openbaar en de entree is vrij. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Aramese Federatie, aramesefederatie@outlook.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s