Genocide

De genocide van 1915 vormt een historisch dieptepunt van de vervolging van de Arameeërs. Bij deze georganiseerde misdaad is meer dan 70% van de Arameeërs die in Zuid-Turkije woonden vermoord*. Mannen werden van hun vrouwen gescheiden en vermoord. Vrouwen werden vaak eerst seksueel misbruikt voordat ze werden vermoord. Kinderen werden gedwongen om te marcheren richting de Syrische woestijn waar hun lot door honger, dorst en hitte bezegeld werd. De Arameeërs noemen de genocide van 1915 Sayfo, wat zwaard betekent in het Aramees.

Ook nu staan Aramese christenen in het Midden Oosten onder enorme druk. Militante groepen zoals Islamitische Staat voeren een ware schaduwoorlog tegen christenen in Syrië en Irak. In Irak zijn de christenen sinds 2003 gereduceerd van 1,5 miljoen personen naar minder dan 200.000 vandaag. In Syrië, waar de christenen tot vijf jaar geleden nog 10% van de bevolking uit maakten is dezelfde ontwikkeling gaande.

*Courtois, S. de (2004). The forgotten Genocide: Eastern Christians, The Last Arameans. (Aurora, V. vert.) New Jersey: Gorgias press. (Oorspronkelijk werk gepubliceerd in 2003).

Advertenties