Genocideontkenners choqueren Arameeërs in Twente

10 november 2020 – Wij veroordelen in de scherpste bewoordingen de verspreiding van genocide ontkennende flyers door een groep genocideontkenners en wij doen klemmend beroep op onderwijsminister Slob om de genocide op Armeniërs, Arameeërs en andere christelijke minderheden op te nemen in het curriculum van middelbare scholen.

Op 8 november jongstleden werden flyers in Almelo verspreid waarin de genocide die plaatsvond in 1915 en die bekendstaat als de Armeense genocide wordt ontkend. De voorzitter van de Aramese Federatie Johan Kurt spreekt van een choquerende actie die veel pijn doet. In 1915 werd in opdracht van het Turks-Ottomaanse regime een volkerenmoord gepleegd die een prototype werd voor de genocides die daarop volgden. 1,5 miljoen Armeniërs en zo’n 70% van de Arameeërs die in het huidige Turkije woonden werden zonder genade vermoord[1]. De christenen waaronder Armeniërs en Arameeërs vormden ongeveer 20% van de bevolking. Anno 2020 is minder dan 1% van de bevolking christen.

Het racisme van genocideontkenning staat haaks op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Vorig jaar nog oordeelde het Europees Hof van de Rechten van de Mens dat het ontkennen van de Holocaust een opzettelijke belediging van een groep is[2]. De timing van deze actie van genocideontkenners spreekt boekdelen. Het Azerbeidzjaanse leger was op dat moment bezig om met grof geweld delen van Artsach/Karabach te veroveren met militaire steun van het Turkse regime.

Alleen door het leren van fouten uit het verleden kunnen we ervoor zorgen dat massaal geweld, oorlog en genocides niet meer plaatsvinden. Wij roepen daarom onderwijsminister Arie Slob op om de genocide op Armeniërs, Arameeërs en andere christelijke minderheden op te nemen in het curriculum van middelbare scholen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Aramese Federatie, aramesefederatie@outlook.com


[1] https://www.bravenewbooks.nl/site/index.php?r=userwebsite/index&id=johnnyshabo

[2] https://hudoc.echr.coe.int/app/conversion/pdf?library=ECHR&id=003-6523883-8616003&filename=Judgment%20Past%F6rs%20v.%20Germany%20-%20the%20Convention%20does%20not%20protect%20Holocaust%20denial.pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s