Aanbieding Petitie aan de Tweede Kamer

De Aramese Federatie Nederland en de World Council of Arameans hebben op 21 februari 2017 een petitie aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. In deze petitie werd om “Bijzondere aandacht voor kwetsbare minderheden in Syrië en Irak” gevraagd. Nadat de voorzitter van de World Council of Arameans Johny Messo toelichting gaf werd de petitie overhandigd door Johnny Shabo, de vicevoorzitter van de Aramese Federatie in Nederland. Bij de petitieaanbieding waren vele Tweede Kamerleden aanwezig waaronder: Han ten Broeke (VVD), Pieter Omtzigt (CDA), Angelien Eijsink (Pvda), Michiel Servaes (Pvda), Sjoerd Sjoerdsma (SP), Roelof Bisschop (SGP), Harry van Bommel (SP), Raymond de Roon (PVV), Martin Bosma (PVV), Selcuk Ozturk (Denk) en Joel Voordewind (CU). Concreet werd in deze petitie, die aan de leden van de commissie voor Buitenlandse Zaken is aangeboden, gevraagd om:

1. Te investeren in projecten die bijdragen aan het professionaliseren van media en ngo’s om de mensenrechtensituatie van Arameeërs en andere kwetsbare minderheden in de Syrië en Irak beter te monitoren.
2. Ervoor te waken dat bij gesprekken en onderhandelingen over vrede en wederopbouw in Syrië en Irak alle verschillende etnische en religieuze groepen waaronder de Arameeërs vertegenwoordigd worden.
3. De minister van Buitenlandse Zaken te verzoeken zich diplomatiek in te spannen teneinde duidelijkheid te verschaffen over het lot van de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Gregorius Johannes Ibrahim en de Grieks-orthodoxe aartsbisschop Paulus al-Yazigi die op 22 april 2013 in de buurt van Aleppo (Syrië) werden ontvoerd.
4. Een structureel hulp- en ontwikkelingsprogramma voor kwetsbare minderheden, waaronder Arameeërs, in Syrië en Irak op te zetten.

De delegatie van de Aramese organisaties bestond uit: Isa Kahraman, Johny Messo (voorzitter World Council of Arameans), Johnny Shabo (vicevoorzitter Aramese Federatie), Martin Johannes Isik (voorzitter Abgar Rijssen), Yuhanim Cildavil (voorzitter Baradaeus Hengelo), Gabriel Alp (bestuurder Platform Aram), Aydin Atto (Platform Aram) en Pieter Ohan (bestuurder Baradaeus Hengelo).

Na de petitieaanbieding ontving SP Tweede Kamerlid Harry van Bommel een delegatie van de World Council of Arameans en de Aramese Federatie. De ontmoeting had betrekking op positie van Arameeërs en andere kwetsbare minderheden in Syrië en Irak.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s