Arameeër wint Arab Idol

De 23-jarige Aramese zanger Yacoub Shaheen heeft het pan-Arabisch talentjacht programma Arab Idols gewonnen. Het is een uiterst populair programma met wekelijks tientallen miljoenen kijkers. In Bethlehem, waar Shaheen woont, werd zijn overwinning uitbundig gevierd. Ook in de diaspora is Arab idol een ware hype.

Shaheen kreeg door zijn bijzondere optredens een ware sterrenstatus in het Midden-Oosten maar binnen de Aramese gemeenschap was hij al langer bekend. Zo zong hij in 2012 tijdens het galafeest van de Arameestalige tv-zender Suryoyo Sat in Hengelo. Yacoub Shaheen heeft daarnaast zich onsterfelijk gemaakt voor Arameeërs over de hele wereld door tijdens een live-uitzending van Arab Idol een tekst te schrijven over de genocide van 1915 die gepleegd werd door de Ottomanen en waarbij honderdduizenden Arameeërs om het leven zijn gekomen. Zelfs de voorzitter van de World Council of Arameans Johny Messo en de vicevoorzitter van de Aramese Federatie in Nederland Johnny Shabo deden vorige week vanuit de Tweede Kamer een oproep om op Yacoub Shaheen te stemmen zodat hij Arab Idol zou winnen:https://www.facebook.com/johnymesso1/videos/10154907951234002/

Er wonen 600 Aramese gezinnen in Bethlehem. Er wonen ook een paar honderd Aramese gezinnen in Jeruzalem. In 2014 werden de Arameeërs door Israël erkend als inheemse minderheid. Het talent van Yacoub Shaheen werd ontdekt nadat hij zich aansloot bij de Aramese scouts in Bethlehem: https://www.facebook.com/YacoubShaheenOfficial/videos/1001302563296510/

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s