Tweede Kamer erkent de genocide

Persbericht

Hengelo, 24 februari 2018 – Wij danken de Tweede Kamer voor het expliciet erkennen van de Arameeërs als slachtoffer van de genocide die bekendstaat als de Armeense genocide. Door middel van de motie Voordewind 34 775 V nummer 56 erkent het Nederlandse Parlement de genocide. Wij danken de betrokken parlementariërs en in het bijzonder Pieter Omtzigt, Han ten Broeke, Joël Voordewind, Roelof Bisschop en Martijn van Helvert. De voorzitter van de Aramese Federatie in Nederland Johnny Shabo spreekt van een “belangrijk stap in de strijd voor erkenning van een historische misdaad. Het is van groot belang om afstand te nemen van genocides om herhaling in de toekomst te voorkomen.”

De expliciete erkenning borduurt voort op de motie Voordwind uit 2015 en de motie Rouvoet uit 2004. In 2004 riep de Tweede Kamer de regering op om binnen het kader van dialoog met Turkije voortdurend en nadrukkelijk de erkenning van de Armeense genocide aan de orde te stellen. In 2015 verzocht de Tweede Kamer de Nederlandse regering om de Turkse regering te blijven oproepen tot verzoening met Armenië in het licht van de Armeense genocide. Wij hebben als Aramese Federatie intensief gelobbyd voor erkenning van de genocide op Arameeërs, Armeniërs en andere christelijke minderheden in het Ottomaanse Rijk.

De genocide van 1915 vormt een historisch dieptepunt van de vervolging van de Arameeërs. Maandenlang waren de Arameeërs het slachtoffer van georganiseerde militaire operaties met als doel voor eens en altijd een einde te maken aan de aanwezigheid van Arameeërs, Armeniërs en andere christelijke minderheden in Turkije. In 1915 werd meer dan 70% van de Arameeërs die in het huidige Turkije woonden vermoord. De christenen waaronder Arameeërs vormden ongeveer 20% van de bevolking. Anno 2018 is minder dan 1% van de bevolking christen.

 

Download het persbericht als een pdf-bestand via het onderstaande url:2018-02-24 Erkenning van de genocide

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s