Kinderen Rijssen bezoeken De Verborgen Parel

Rijssen – Zaterdag 24 februari bezochten ruim 30 leerlingen van de St Ignatius Nurono kerk in Rijssen de tentoonstelling ‘De Verborgen Parel’ in het Rijssens Museum. Na een korte introductie door Anne werden er vier groepjes gevormd. Twee werden door vrijwilligers van het museum rondgeleid in het Brandweer Museum, de andere twee bezochten de tentoonstelling. Na elke rondleiding wisselden de groepen om, zo kregen ze ook meer mee van wat het museum zelf te bieden heeft.

De kinderen, en de ouders de hen begeleiden, waren erg onder de indruk. Ze ontdekten dat de taal die ze in de kerk leren een oorsprong heeft die meer dan 3000 jaar terug gaat en hoe deze zich ontwikkeld heeft. Daarnaast zagen ze ook dat niet al het erfgoed alleen in boeken vastgelegd is. De traditionele dorpsdansen werden zelfs door de allerjongste kinderen herkend. Ook de schilderijen van Aydin Atto, het sluitstuk in het onderdeel ‘de vergeten genocide’, maakten indruk.

Met deze rondleiding is een van de doelen die we hebben met deze tentoonstelling ingevuld: het doorgeven van ons waardevolle erfgoed aan de jongere generatie. We hopen dat nog vele leden van de Aramese gemeenschap in Rijssen en daarbuiten de tentoonstelling nog gaan bezoeken. Dat ouders aan hun kinderen uit kunnen leggen hoe het leven in de herkomstlanden was. Dat jongeren uitgedaagd worden om in gesprek te gaan met hun grootouders om er achter te komen hoe verschrikkelijk de genocide van 1915 was en hoe het leven daarna weer opgepakt werd. Jong en oud zullen ontdekken dat verschillende kerken – waaronder de Syrisch Orthodoxe als belangrijkste – eeuwenlang de hoeder van taal, kunst en cultuur zijn geweest. 

Een ander doel is om de gemeenschappen waarin we leven deelgenoot te maken van onze geschiedenis en cultuur. De reacties vanuit het museum over de eerste week zijn zeer bemoedigend en in het gastenboek zijn al een aantal erg leuke reacties te lezen. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 15 maart. Het museum is geopend van dinsdag tot en met vrijdag (10.00 – 17.00 uur) en op zaterdagen van 13.00 tot 17.00 uur. Zie voor foto’s en indrukken van de opening onze FaceBook pagina.

Na de rondleiding door de Verborgen Parel moesten de kinderen zich nog even inspannen en een quiz beantwoorden. De winnaars (tot 10 jaar en boven 10 jaar) hadden alle vragen goed beantwoord. De zak snoep die ze kregen werd triomfantelijk met hun medeleerlingen gedeeld. Kinderen en ouders konden nog even bijkomen met een bekertje limonade en zakje popcorn waarna ze weer huiswaarts keerden. Het was voor iedereen een zeer geslaagde middag.

We willen graag Abgar Rijssen en de ouders die de kinderen naar het museum gebracht hebben bedanken. Speciale dank gaat uit naar Gewargis Acis. Hij heeft een wezenlijke bijdrage aan de tentoonstelling geleverd door materiaal beschikbaar te stellen en spant zich in om kinderen de Aramese taal te leren en actief te betrekken om het erfgoed in leven te houden en door te geven. Natuurlijk vergeten we de vrijwilligers van het Rijssens Museum niet. Ze stonden voor de opening al voor ons klaar en hebben wellicht een aantal kinderen geïnspireerd om later bij de brandweer te gaan.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s