Aramese Federatie en WCA kritisch over militair ingrijpen in Syrië

De Verenigde Staten zijn niet van plan om zich militair terug te trekken uit Syrië. Nederland en andere bondgenoten zijn onlangs verzocht om een militaire bijdrage te leveren aan een zogenaamde ‘veiligheidsmechanisme’. Wat dit inhoudt is nog niet duidelijk, maar de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben de Tweede Kamer medegedeeld dat ze het verzoek in onderzoek nemen. Wij staan zeer kritisch tegenover een militaire aanwezigheid in Noordoost Syrië, en afwijzend als dit niet bijdraagt aan de positie van de Aramese christelijke minderheid en andere kwetsbare groepen in de regio. Wij begrijpen dat de strijd tegen IS nog niet gestreden is, maar zien ook de verslechtering van de positie van christelijke minderheden in gebieden die door de YPG of SDF bezet worden. We hebben daarom de Ministers en woordvoerders van alle fracties in de Tweede Kamer een brief gestuurd en roepen hen op om:

  • Nadrukkelijke aandacht te schenken aan de positie van kwetsbare minderheden in Syrië zodat er een einde komt aan de vluchtelingenstroom.
  • Maximale inspanning te leveren om VN Resolutie 2254 tot een goede uitvoering te brengen en de vorming van een constitutioneel comité dat momenteel gaande is aan te moedigen.
  • Geen militaire of politieke steun te verlenen aan het vormen of uitroepen van een Koerdische staat of (semi-) autonome regio in Noordoost Syrië.
  • Geen middelen beschikbaar te stellen aan groepen die de rechten van minderheden en de mensenrechten niet respecteren.

Bovendien lijken de VS weer zonder een volkenrechtelijk mandaat zich voor lange tijd te mengen in een land in het Midden Oosten. De WCA roept al veel langer op dat de enige weg naar vrede een internationaal gedragen oplossing is waarin de Syrische staat kan participeren. Eenzijdig handelen, door de VS, Rusland, Turkije, Syrië of verschillende oppositie partijen, zal alleen maar weer meer olie op het vuur gooien ten koste van christelijke minderheden in de regio.

Lees meer hierover:

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/27/hoekstra-vs-willen-nederlandse-hulp-op-de-grond-in-syrie-a3965282

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/06/28/zonder-verzoek-assad-geen-nederlandse-inzet-in-syrie-a3965489

https://www.trtworld.com/magazine/breakthrough-reached-on-negotiating-syria-s-new-constitution-25785

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s