Golf van aanslagen in Al-Qamishli

SAFN – Meerdere aanslagen gericht op christenen in Al Qamishli, een stad in Noord Syrië, hebben op woensdagavond al 16 doden en 25 zwaargewonden geëist. Volgens bronnen hebben zelfmoordcommando’s vier bommen doen ontploffen in een cafe, een restaurant en bij de Mor Ephrem kerk in de christelijke wijk Al Wusta. De bommen gingen vlak na elkaar af en duiden op een goed gecoördineerde actie. Er wordt melding gemaakt dat de aanslagen zijn opgeëist door IS maar dit is nog niet bevestigd. Ziekenhuizen in de stad roepen mensen op om bloed te doneren om de gewonden te kunnen helpen.

De aanslagen zijn opvallend omdat Al Qamishli tegen de grens met Turkije aan ligt. Bovendien is het gebied overwegend Koerdisch. Naast enkele milities die dorpen en steden verdedigen hebben christelijke groepen geen deel aan het conflict tussen IS en de Syrische staat enerzijds en de strijd tussen de staat en andere rebellen anderzijds. Inmiddels heeft ruim de helft van de christelijke bewoners de stad al ontvlucht en zolang de situatie blijft verergeren zullen meer deelnemen aan de exodus uit hun thuisland.

Via deze link zijn meer foto’s van de ravage te zien, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Over Al Qamishli

Al Qamishli is in 1926 gesticht door Aramese christenen uit Tur Abdin in het Zuid Oosten van Turkije. Nadat ze de genocide van 1914-1915 overleefd hadden ontvluchtten ze de nieuwe Turkse republiek die in 1923 was gesticht. Voor de huidige oorlog losbarstte woonden ruim 40.000 christenen in de stad op een totaal van 180.000 inwoners.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s