Koerdische terreuraanslagen op Aramese christenen in Syrië 

Urgent appèl aan politici, media, ambassades en mensenrechtenorganisaties 

Christenen in Syrië zijn voortdurend het doelwit van intimidaties, bedreigingen, aanslagen en gerichte aanvallen. Alsof de terreur door IS al niet genoeg was om hen te verdrukken worden zij ook aangepakt door Koerdische milities. Op maandag 11 januari viel een divisie van YPG een wachtpost aan in de christelijk wijk Al-Wusta in Al-Qamishli. Bij deze aanval is de 22 jarige Aramese Gabriel Henry Daoud omgekomen. Deze wachtpost was opgericht na een serie van bloedige aanslagen op 30 december 2015. De YPG lijkt geen enkele macht te dulden, al is het een kleine groep christenen die onder de naam ‘Sootoro’ hun wijk, winkels, kerk en mensen wil beschermen.

Wij veroordelen in de scherpste bewoordingen de terreurcampagne tegen de kwetsbare Aramese minderheid en wij roepen politici, media en mensenrechtenorganisaties op deze daden te veroordelen en zich in te spannen om een einde te maken aan de voortdurende verkapte etnische zuivering.  

Deze recente aanslagen maken op een zeer pijnlijke manier duidelijk dat het conflict in Syrië alleen maar verergert en dat juist onschuldige groepen, die de inheemse bewoners van Syrië zijn, het meest te lijden hebben. Het westen heeft onder andere de YPG en andere Koerdische strijdmachten gesteund met raad, daad en wapentuig. Dat deze nu gebruikt worden om de christelijke inwoners te onderdrukken is verschrikkelijk en welhaast een herhaling van de genocide in het Ottomaanse Rijk honderd jaar geleden. Dat dit niet gezien of erkend wordt door westerse media, regeringen en politici is niet alleen pijnlijk, maar duidt op een berusting in het zwarte lot dat deze groepen treft.

Al vaker riepen wij in Nederland op om Aramese en andere christenen in Syrië en de buurlanden te helpen of hier in het Westen een veilig thuis te bieden. Nu de eigen bondgenoten zich tegen deze groep gericht hebben kan en mag een antwoord niet uitblijven.

Op de site van World Council of Arameans staat een uitgebreid rapport over deze recente aanvallen. Voor contact hierover kunt u een mail sturen naar ons algemene mailadres.

4 gedachten over “Koerdische terreuraanslagen op Aramese christenen in Syrië 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s