Koerdische YPG militie sluit Aramese scholen in Noordoost-Syrië

Hengelo, 11 augustus 2018 – De Aramese Federatie veroordeelt in de scherpste bewoordingen het voornemen van de Koerdische YPG militie om Arameestalige scholen te sluiten in Noordoost-Syrië. Diverse scholen in Noordoost-Syrië bevestigen dat ze een brief hebben ontvangen van de Koerdische YPG militie waarin staat dat deze scholen moeten sluiten. Een kopie van deze brief is in handen van de Aramese Federatie.

Het betreft scholen in onder andere Derik (Al-Malikiyah) en Darbasiyah die behoren tot de Syrisch-orthodoxe kerk. Ook scholen die behoren tot de Armeens-orthodoxe kerk dreigen te sluiten. In de voorbije jaren hebben we al vaker bericht over Aramese christenen die lijden onder de terreur en intimidatie van de YPG militie. Zo ontvoerde de YPG op 19 januari jl. een groep Aramese en Armeense jongeren1. In 2016 viel de YPG militie het christelijke deel van de stad Qamishli aan met als doel het stadsdeel te veroveren2. Christenen uit Noordoost Syrië hebben vaker om aandacht gevraagd voor hun belabberde positie. Zo tekenden 16 kerkgenootschappen en christelijke organisaties uit Noordoost-Syrië een verklaring waarin de YPG scherp werd veroordeeld voor haar pogingen om bezittingen van christenen te confisqueren en christenen te dwingen voor de YPG militie te vechten.

Darbasiyah en Derik, wat klooster betekent in het Aramees, werden net als tientallen andere plaatsen in Noordoost-Syrië gesticht door Aramese en Armeense christenen die na de genocide van 1915 gevlucht waren uit Turkije. In 1915 pleegden Ottomaanse Turken en Koerden een genocide op Armeniërs, Arameeërs en andere christelijke minderheden in Turkije3.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Aramese Federatie, aramesefederatie@outlook.com

Download het persbericht als een pdf-bestand via het onderstaande url: 2018-08-11 Koerdische YPG sluit Aramese scholen

2 gedachten over “Koerdische YPG militie sluit Aramese scholen in Noordoost-Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s