Koerdische YPG en gelieerde militie sluiten christelijke scholen in Noordoost-Syrië

Vanochtend (28-8) hebben militieleden van de Sutoro, een militie gelieerd is aan de Koerdische YPG en ook onder de naam ‘Syriac Military Council’ opereert, Aramese en Armeense scholen in Noordoost-Syrië bestormd en voor onbepaalde tijd gesloten. Het betreft scholen die behoren tot de Syrisch- orthodoxe, Armeens-orthodoxe en Evangelische Kerk in Syrië. Beelden van de schokkende bestorming zijn vastgelegd* door onze lokale bronnen. Inmiddels hebben Aramese christenen in Qamishli spontaan gedemonstreerd tegen de onwettige sluiting van deze scholen. De demonstraten zijn ook beschoten. Hier zijn ook beelden van**.

Al op 18 augustus jl. berichtten wij al over de voornemens van de YPG-militie om de christelijke scholen in Noordoost-Syrië te sluiten1. Inmiddels hebben onze lokale bronnen bevestigd dat militieleden van de Sutoro/Syriac Military Council vier scholen in Qamishli, twee scholen in Derik en één school in Darbasiyah (Al- Malikiyah) hebben gesloten. Kerkelijke leiders van alle christelijke denominaties in Noordoost-Syrië hebben op 18 augustus jl. een gezamenlijke verklaring uitgebracht waarin de voornemens van de zogenoemde “Autonome Administratie” die onderdeel uitmaakt van de YPG scherp worden veroordeeld. Ook hebben de kerkelijke leiders in dezelfde verklaring opgeroepen om de rechten van christenen niet te schenden en geen beslag te leggen op de eigendommen van christenen in Noordoost-Syrië.

In de voorbije jaren hebben we als Aramese Federatie regelmatig bericht over Aramese christenen die lijden onder de terreur en intimidatie van de YPG-militie. Zo ontvoerde de YPG op 19 januari jl. een groep Aramese en Armeense jongeren2. In 2016 viel de YPG-militie het christelijke deel van de stad Qamishli aan met als doel het stadsdeel te veroveren3. Christenen uit Noordoost Syrië hebben vaker om aandacht gevraagd voor hun belabberde positie. Zo tekenden zestien kerkgenootschappen en christelijke organisaties uit Noordoost-Syrië een verklaring waarin de YPG scherp werd veroordeeld voor haar pogingen om bezittingen van christenen te confisqueren en christenen te dwingen voor de YPG- militie te vechten.

De onderdrukking van Aramese en Armeense christenen door de Koerdische YPG is extra wrang gezien het bloedige verleden. In 1915 pleegden Ottomaanse Turken en Koerden een genocide op Arameeërs, Armeniërs en andere christelijke minderheden in het huidige Turkije4. Deze genocide staat bekend als de Armeense genocide. Juist in Noordoost-Syrië werden tientallen plaatsen gesticht door Aramese en Armeense christenen die na de genocide van 1915 gevlucht waren uit Turkije. Door deze wandaden kunnen de YPG en aan haar gelieerde milities onmogelijk als neutraal of gematigd worden gezien, laat staan dat zij westerse waarden en democratische principes zoals de vrijheid van geloof en onderwijs zullen verdedigen en uitdragen.

1 https://aramesefederatie.org/2018/08/11/koerdische-ypg-militie-sluit-aramese-scholen-in-noordoost-syrie/
2 https://aramesefederatie.org/2018/02/02/koerdische-ypg-ontvoert-aramese-christenen/
3 https://aramesefederatie.org/2016/01/15/koerdische-terreuraanslagen-op-aramese-christenen-in-syrie/
4 https://www.bol.com/nl/p/de-genocide-op-arameeers/9200000095452249/

* Beelden van de bestorming van de Amalschool en de Mariakerk te Qamishli door de Sutoro/YPG

Deze slideshow vereist JavaScript.

** Beelden van demonstratie van Aramese christenen tegen de sluiting van christelijke scholen

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s