Bisschop Melke Ürek geeft lezing in Oldenzaal

Kerk van St Petrus en Paulus in Adiyaman
Kerk van St Petrus en Paulus in Adiyaman

Op 5 maart jl gaf ZE Melke Gregorius Ürek, de bisschop van Adiyaman in het Zuidoosten van Turkije, op uitnodiging van de Suryoye Aramese Vereniging Oldenzaal en de federatie een lezing in Oldenzaal. De zaal naast de St Simon van de olijven Kerk was met 350 mensen uit heel Twente en van over de grens afgeladen. Onder het genot van een kop koffie of thee en door de dames van SAVO gemaakte koekjes luisterde men aandachtig naar het verhaal van deze bijzondere bisschop. In 2006 is hij ingewijd en naar een verlaten klooster in Adiyaman getrokken. Hij heeft daar niet alleen de kerk in en rondom de stad nieuw leven ingeblazen, maar ook de Aramese taal, cultuur en tradities. Hij geldt dan ook als een autoriteit op het gebied van de Aramese identiteit.

In zijn verhaal benadrukte hij de sterke band tussen de Syrisch Orthodoxe kerk en het Aramese cultureel erfgoed. Aan de hand van een aantal voorbeelden en citaten uit de oudheid schetste hij een beeld van de Aramese identiteit in het verleden en in het heden. Het is een identiteit die breder is dan één kerk. Door verschillende splitsingen is deze verdeeld geraakt over verschillende denominaties waaronder de Chaldese en Maronitische. Zijn kernboodschap voor de toekomst was helder: willen wij deze identiteit behouden dan moeten wij die koesteren en durven te uiten. Daarin is niet alleen een rol voor de kerken weg gelegd maar zeker ook voor de Aramese socio-culturele organisaties die op lokaal, nationaal en internationaal niveau hier aan werken. Maar in de eerste plaats moet een ieder bij zichzelf te rade gaan: wat doe ik zelf om mijn taal, geschiedenis, cultuur en tradities niet te vergeten en door te geven aan de volgende generatie?

DSC_0188
ZE Melke Ürek neemt zijn identiteitskaart in ontvangst

Wij kijken terug op een zeer succesvol evenement en danken alle aanwezigen en de vrijwilligers die alles perfect geregeld hadden. De bisschop van Nederland, ZE Polycarpus Augin Aydin, was tevens aanwezig en met hem enkele monniken en priesters uit verschillende parochies. Uit heel Twente en zelfs van over de grens waren er mensen gekomen en lieten, ook door de vragen die zij de bisschop stelden, zien dat de behoefte om aandacht te blijven schenken aan de eigen identiteit groot is. Bisschop Ürek ontving aan het einde van de lezing zijn eigen Aramese identiteitsbewijs uit handen van Johnny Shabo en riep iedereen op om de WCA te blijven steunen en lid te worden. De lezing zal de komende tijd meerdere malen uitgezonden worden op SuryoyoSat.

 

 

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s