Lijken van door Al-Nusra ontvoerde Arameeërs terecht

Op 25 april 2017 werden 5 jonge mannen begraven die in 2013 werden ontvoerd door strijders van de terreurbeweging Al-Nusra, een aan Al-Qaeda gelieerde militie die deelneemt aan de oorlog in Syrië. De 5 Aramese christenen werden op 7 september 2013 ontvoerd in Maaloula nadat Al-Nusra zich noodgedwongen moest terugtrekken. Voor een periode van drieënhalf jaar hoopten familie en vrienden dat de ontvoerde mannen veilig terug zouden keren. De lijken van de 5 mannen werden in Arsal (libanon) geïdentificeerd door de autoriteiten. De lijken warden overhandigd aan de Syrische autoriteiten. De rouwstoet vertrok naar Damascus waar een kerkdienst werd gehouden ter ere van de vermoorde mannen. De dienst was onder leiding van Zijne Heiligheid Gregory III Laham, patriarch van Melkitisch-katholieke Kerk in Syrië. Daarna werden de mannen begraven in Maaloula. Duizenden mensen waren aanwezig bij de begrafenis.

De Aramese enclave Maaloula is een parel van christelijk erfgoed. Het Aramese stadje was heel lang geen partij in de Syrische burgeroorlog. Desondanks werd het op 5 september 2013 bezet door de aan Al Qaida gelieerde terreurbeweging Al-Nusra. Jihadistische strijders vernielden kerken en executeerden jonge mannen die zich niet wilden bekeren tot de islam. Na druk van het Syrische leger trokken de militanten zich terug maar namen tegelijktijdig velen mee als gijzelaars. Maaloula heeft een grote symbolische waarde. Het staat op een Unesco-Werelderfgoedlijst vanwege zijn kerken en kloosters en omdat het een van oudste centra van het christendom is.

De Aramese gemeenschap in Nederland leeft mee met de inwoners van Maaloula. De Aramese Federatie, het landelijk vertegenwoordigend orgaan van de Aramese Nederlanders, vraagt constant aandacht voor de onderdrukte Arameeërs in het Midden-Oosten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s