Herdenken en vooruitkijken

Deze slideshow vereist JavaScript.

Afgelopen zondag stonden we stil bij de verschrikkingen die in 1915 in het Ottomaanse Rijk plaats vonden en keken we samen met onze gasten vooral naar het heden en de toekomst. Na een korte lezing van onze kersverse voorzitter Johnny Shabo over de genocide op de Aramese gemeenschap werd de EO documentaire ‘Seyfo: de vergeten genocide’ vertoond. In deze film komen ouderen aan het woord die de slecht gedocumenteerde verhalen over de genocide door willen geven aan jongere generaties. Tevens wordt nadrukkelijk de discussie aangezwengeld over de toekomst van de Aramese gemeenschap. Blijft de taal nog behouden? Is er een terugkeer mogelijk naar Tur Abdin in Zuidoost Turkije of moet er elders een Aramese staat worden opgericht?

Na de film gingen Johny Messo, voorzitter van WCA, en Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid namens het CDA het gesprek aan over deze vragen. Dit deden ze aan de hand van vragen van Ninos Massoud en vragen vanuit het publiek. Het belang van herdenken werd meermaals uitdrukkelijk benoemd. Met name Omtzigt benadrukte dit door te stellen dat het vergeten of niet noemen van genocidale praktijken het mogelijk maakt dat deze plaats blijven vinden. ‘Genocide is bijzonder effectief, het laatste wat we moeten doen is daders belonen met meer macht’. Johny Messo stipte een ander belangrijk aspect aan: ‘Als gemeenschap moeten we meer investeren in onszelf als natie. Het is van wezenlijk belang dat onderzoekers en juristen namens ons zaken uitzoeken en aan de orde brengen. Het zijn van een kerkgemeenschap alleen is niet voldoende.’

Wij danken beide sprekers en kijken er naar uit om dit jaar, dat in het teken staat van de Aramese identiteit, tijdens andere gelegenheden met mensen de discussie aan te gaan over deze en andere zaken die van vitaal belang zijn willen wij als gemeenschap blijven bestaan. Tevens danken wij Platform Aram voor het mede mogelijk maken van deze bijzondere bijeenkomst. Wil je de film terugkijken? Dan kan dat via onderstaande link.

https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2015/april/sayfo-de-vergeten-genocide.html

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s