“De beste wraak die we kunnen nemen is overleven”

Bijna waren ze veilig voor de oprukkende Turkse soldaten. Michael zweert dat hij wraak zal nemen voor hetgeen de Armenen is aangedaan. Ana kijkt hem aan, ze houdt hoop op een beter leven “De beste wraak die we kunnen nemen is overleven”. The Promise is een indringende film die de kijker mee neemt naar het begin van de Eerste Wereldoorlog en de laatste dagen van het Ottomaanse Rijk. Michael (Oscar Isaac) is een student uit een dorpje in het Zuiden van Turkije, Siroun. Het was een dorpje als zovele in Anatolië, Turken, Armenen, Arameeërs, Grieken en Koerden leefden naast elkaar en samen. Michael trok naar Constantinopel in de hoop een arts te worden zodat hij een kliniek kon beginnen in zijn thuisregio. Hij ontmoet de jonge Ana op wie hij verliefd wordt. De ouderloze Ana (Charlotte LeBon) is op dat moment samen met Chris Myers (Christian Bale), een Amerikaanse journalist die er niet voor schroomt om Duitse en Ottomaanse officiers op hun samenwerking aan spreekt. Michael raakt ook bevriend met Emre (Marwan Kenzari), de zoon van een hooggeplaatste Ottomaanse diplomaat die meer van het leven, drank, muziek en vrouwen houdt dan van de eer en trots van de natie.

3

 

Het leven van de vier vrienden wordt verstoord als het Ottomaanse nationalisme zich meester maakt van de straten. De film wordt grimmig en brengt het lot dat de Armenen hebben ondergaan in beeld. Intussen vechten Michael en Ana voor hun leven en voor elkaar, probeert Chris er alles aan te doen om verslag te doen van de verschrikking zonder dat hij Ana verliest en moet Emre zich schikken naar de wil van zijn vader en dienen in het Ottomaanse leger. Het eindigt op Musa Dagh, de berg waarop een grote groep Armenen stand hield tegen het leger. Regisseur Terry George (o.a. Hotel Rwanda, In The Name of the Father) is er in geslaagd om niet alleen een persoonlijk liefdesverhaal in beeld te brengen maar ook de wereld te vertellen wat er in de jaren 1914 – 1915 in het Ottomaanse Rijk gebeurd is en hoe het land ontdaan is van haar Armeense minderheid. Sinan Can, die een inleiding verzorgde, hield de volle zaal al voor om zakdoekjes gereed te houden. Het was inderdaad erg moeilijk om het droog te houden.

Deze speciale voorstelling is door de Aramese Federatie samen met het cultureel comité van de Armeens Apostolische kerk Surp Krikor uit Almelo georganiseerd. Naast Sinan Can verzorgde ook Zijne Excellentie bisschop Vahan Hovhanessian een inleiding. Hoewel de film over de Armeense geschiedenis handelde voelen wij dat de film net zo goed over een Aramese of Griekse christenen had kunnen gaan. Meer dan twee miljoen mensen lieten het leven en de Turkse staat blijft ontkennen dat er sprake was van een genocide. De bisschop hield ons voor: “we delen een lange geschiedenis, vele Armenen zijn met Arameeërs getrouwd en we leefden in hetzelfde land. We delen hetzelfde lot, laten we ook een toekomst delen.” Onze voorzitter Johnny Shabo onderstreepte dit. “Aan onze Armeense broeders en zuster heb ik een simpele boodschap: Jullie pijn is onze pijn. Aan onze Aramese broeders en zusters heb ik ook een simpele boodschap: laten wij leren van onze Armeense vrienden en er voor zorgen dat we net als zij een sterk geluid in de wereld kunnen laten horen.”

The Promise draait in verschillende bioscopen en filmhuizen door het hele land. Meer foto’s zijn te vinden op onze Facebook pagina.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s