Het Europees Parlement veroordeelt confiscatie van kerken in Turkije

Wij danken het Europees Parlement voor de veroordeling van de confiscatie van kerken in Turkije* en wij danken in het bijzonder Europarlementariërs Esther de Lange, Annie Schrijer-Pierik en Renate Sommer voor hun oprechte betrokkenheid met de onderdrukte Arameeërs in Turkije, Syrië en Irak. De door het Europees Parlement aangenomen motie RC-B8-0082/2018 is een heldere politieke statement richting Turkije. In deze motie veroordeelt het Europees Parlement expliciet de confiscatie van 50 kerken, kloosters en begraafplaatsen door de Turkse staat. De drieduizend Arameeërs die nog altijd in de provincie Mardin wonen hebben momenteel te maken met ruim 300 rechtszaken die betrekking hebben op confiscatie van bezittingen. Zo werd meer dan 95% van het onroerend goed in het Aramese stadje Beth Zbadai (Idil) geconfisqueerd.

In Nederland hebben we als Aramese Federatie nadrukkelijk om aandacht gevraagd voor de confiscatie van kerken en bezittingen van Arameeërs in Nederland**. Naar aanleiding van ons persbericht van vorig jaar stelden Tweede Kamerleden van Helvert en Knops Kamervragen hierover***. Vervolgens werd er door de Nederlandse ambassade in Turkije een onderzoek gestart naar confiscatie van kerken in Turkije. Het doet ons genoegen het Europees Parlement in navolging van de Tweede Kamer zich uitspreek over deze grove schending van de mensenrechten.

De Aramese Federatie werd in 1989 opgericht door de Aramese verenigingen Platform Aram Enschede, SAVO Oldenzaal, Baradaeus Hengelo en Abgar Rijssen om de Aramese gemeenschap in Nederland te vertegenwoordigen. De Aramese Federatie is lid van de World Council of Arameans, de wereldwijde overkoepelende organisatie van de nationale Aramese federaties. De WCA is de enige erkende Aramese NGO met een speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Aramese Federatie, aramesefederatie@outlook.com

Download het persbericht als een pdf-bestand via het onderstaande url: 2018-02-08 EP veroordeelt confiscatie kerken in Turkije

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=B8-2018-0103&language=NL

**  https://www.volkskrant.nl/opinie/turkije-is-nooit-een-rechtsstaat-geweest-minderheden-zijn-altijd-achtergesteld-of-ontkend~a4506950/

*** https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2017Z09217.pdf

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s